INHOUD

LINKS
EasyICT

Nieuwsbrief van WAI-NOT
juni 2011

Songfest

Op donderdag 5 mei 2011 vond in de Grenslandhallen van Hasselt de vierde editie van Songfest plaats. Hier konden personen met een mentale beperking en mensen uit de geestelijke gezondheidssector een kans wagen. Het werd weer een wervelende show! WAI-NOT was ook aanwezig met ambassadeur Siemon. WAI-NOT stond niet op het podium, maar had een infostand aan de ingang. Er was weer veel belangstelling en Siemon had zijn handen vol met de site te demonstreren en uitleg te geven.

terug

Opleidingen

WAI-NOT heeft de laatste maanden niet stilgezeten. We gaven opleidingen in Brugge, Heverlee (VOBO en Banaba) en mochten een presentatie geven aan de KHLim. Je kon ons, naar goede gewoonte, ook weer ontmoeten op de ICT-dag van KlasCement in Heverlee. In februari mochten we op veel belangstelling rekenen tijdens de Digitale Week.
Wil jij ook een opleiding volgen zodat je meteen aan de slag kan met WAI-NOT? Of wil je liever eerst eens kennismaken? WAI-NOT geeft opleidingen op maat. Je kan ons mailen (info@wai-not.org) voor meer info.

terug

Cyberpesten

Op 24 mei 2011 organiseerde het Departement Onderwijs en Vorming een zeer boeiende studiedag rond het thema ‘cyberpesten’. Dit fenomeen komt ook voor bij jongeren met een mentale beperking.

Studiedag Cyberpesten


WAI-NOT is een veilige omgeving waarin de kinderen en jongeren niet kunnen doorklikken naar andere sites. Wie zich binnen de site bevindt, surft relatief veilig. De chatkamers worden gemodereerd door leerkrachten of WAI-NOT-medewerkers. Moderators hebben de mogelijkheid om ‘verkeerde’ berichten meteen te verwijderen of tijdens de chat feedback te geven. Hiervoor zijn er heel wat handige tools beschikbaar: je kan een chatter terechtwijzen met behulp van Guido, de mascotte. Je kan een fluisterbericht sturen, dat enkel bij de geadresseerde toekomt en niet bij de andere chatters, je kan de chatter eventjes op non-actief zetten of in het ergste geval kan je hem volledig uit de chatkamer zetten. In de module zit ook een bad-word-list. Woorden die niet thuishoren in een chatkamer worden automatisch geblokkeerd en zullen na het typen niet verschijnen.
Als leerkracht kan je, indien nodig, chatberichten laten opvragen. Ook kan je, in geval van nood, de mails van leerlingen even screenen. Gelukkig hebben we deze tools zelden of nooit nodig. Wil je graag meer weten over de chatmodule? Klik dan even door naar onze informatieve site.
Computers en internet zijn leuk, maar vragen ook een vorm van ‘netiquette’: goed gedrag tijdens het surfen. Leerkrachten spelen hier een grote rol in.
Ten slotte willen we toch nog een tip meegeven. Als je als leerkracht een groep leerlingen registreert is het heel gemakkelijk als je iedereen hetzelfde paswoord geeft... Maar dat zou je beter niet doen! Kinderen kunnen best een paswoord onthouden en leren zo dat paswoorden geheim en persoonlijk zijn.


terug

WAI-NOT licht de ICT-eindtermen toe

De overheid heeft vakoverschrijdende eindtermen en ontwikkelingsdoelen uitgeschreven voor het leergebied ICT. WAI-NOT kan helpen om deze ontwikkelingsdoelen te bereiken. WAI-NOT is zeker niet de enige zaligmakende oplossing, maar wil graag een voorbeeld van goede praktijk stellen. WAI-NOT kan een onderdeel vormen binnen dit leergebied, net zo goed dat het werkgebied ICT ruimer is dan de mogelijkheden van WAI-NOT. Er zijn eindtermen voor het buitengewoon basisonderwijs, types 1, 2, 7, 8 en voor het Buitengewoon Secundair Onderwijs OV3.

In deze nieuwsbrief lichten we de vierde eindterm toe:

4. De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving.

Met zelfstandig leren wordt bedoeld dat de leerlingen nieuwe leerinhouden verwerven en verwerken, waarbij de computer als het ware de rol van de leerkracht overneemt. Een voorbeeld hiervan is de werkvorm waarbij de leerling stapsgewijs geleid wordt naar de sites waar informatie te vinden is.

Lees het volledig artikel

terug

Vakantie

Wij hadden alvast een leerrijk, boeiend en fijn schooljaar. WAI-NOT wenst iedereen alvast een deugddoende en inspirerende vakantie toe.

terug

Abonneren


Wie zich wil abonneren op onze nieuwsbrief kan dat door eventjes een mailtje te sturen naar info@wai-not.org. Zo blijf je op de hoogte van al onze activiteiten.

terug